Objednávky posíláme obvykle do 1-2 dnů, někdy se můžou pozdržet ještě  o den, dva déle, vždy záleží jak jsme zrovna vytíženi. Ty na míru posíláme do týdne až 14 dní. Pokud na objednávku spěcháte, nebo si nejste jistí s doručením, či jinou záležitostí, nebojte se nám zavolat nebo napsat email. 

Péče o produkty Dědovy dílny

Všechny naše produkty tvoříme z přírodních materiálů, snažíme se vyhýbat jejich zbytečnému lakovaní a nadměrnému používání chemie. U některých produktů (např. u fotoalb) to neděláme vůbec. Naopak výrobky z ořechového dřeva, nebo jídelní desky pro restaurace voskujeme/lakujeme vždy – kvůli charakteru dřeva nebo způsobu využívání. Správná údržba pak zachová kvalitu, krásu a dlouhou životnost našich výrobků.

foto-19-3

DŘEVO A VLHKOST

Přírodní dřevo a voda nejsou dobrými kamarády. Obzvláště produkty určené do interiéru, které nebyly povrchově ošetřené nějakým lakem, nebo voskem. Ty vůbec nesnesou styk s čisticími prostředky běžně používanými v domácnostech. Proto naše výrobky otírejte jen suchým hadříkem. Neodkládejte je na radiátory, v kuchyni poblíž vařiče, v koupelně nebo na jiném vlhkém místě. Když se přeci jen stane nehoda, nechejte výrobek vyschnout, ideálně jej zatižte, ať deska uschne rovná.

NELAKOVANÉ VÝROBKY

Výrobky pracují nejen vlivem vlhka, ale také tepla a světla. Nenechávejte je dlouho na přímém slunci. Hrozí jejich zežloutnutí nebo výrazné ztmavnutí. U každé dřeviny se toto může dít v různé intenzitě. Není to ale na škodu. Dřevo je živý materiál a svoji podobu časem mění. Je to znak jeho krásy. Nemanipulujte s výrobkem po použití krému na ruce, ani jiné kosmetiky, hrozí, že si na něm uděláte nežádoucí otisky.

LAKOVANÉ DŘEVO

Pokud je výrobek lakovaný, lze jej čistit suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem, nikdy ne úplně mokrým. Jestliže se výrobek znečistí natolik, že jej budete muset přebrousit až na holé dřevo, můžete pak celou plochu znovu přelakovat, pokud se nejedná zrovna o naše tmavé mořené desky, jako je např. fotoalbum „Náš vesmír“. Ty brousit nedoporučujeme. Odstranili byste si tak i černohnědý nátěr a už by se jej nepodařilo opravit.

Na naše výrobky používáme zpravidla vodou ředitelné nátěrové hmoty. Práce s lakem se nemusíte bát, vyberte jakýkoli vodou ředitelný z hobby marketu určený do interiéru a plochý štětec. Plechovku důkladně promíchejte, aby se všechny složky z laku spojily. Usazují se vespod nádoby. Proto míchejte pečlivě, nejlépe dlouhým plochým dřívkem.  Lak nanášejte podélnými tahy štětcem podél dřevních vláken (letokruhů). Pak nechejte několik hodin zaschnout. Může se stát, že povrch tzv. "zchlupatí", to znamená, že sevlivem vlhkosti.zvednou dřevní vlákna. Můžete je lehce odbrousit (strhnout) jemnou brusnou houbičkou.

VOSKOVANÉ POVRCHY

Když se vám voskovaný výrobek znečistí, ušpiní nebo poškrábe, můžete dané místo přebrousit brusným papírem nebo houbičkou (volíme zrnitost minimálně 150).* Až dané místo přebrousíte, měli byste je ideálně znovu navoskovat. Vosk vtírejte tzv. téměř do sucha. Na výrobku by neměla zůstat vrstva, jako když lakujeme běžným lakem. Vosk se oproti klasickým lakům může časem snadněji otírat a může být potřeba obnovit navoskování.

JAK JE ZNOVU SPRÁVNĚ NAVOSKOVAT?

Na naše výrobky používáme velice kvalitní tvrdé voskové oleje. Doporučujeme značky Osmo nebo PNZ (tato značka vychází cenově lépe, ale kvalitou je srovnatelná). Při otevření plechovky s voskem nebo i lakem obsah plechovky důkladně promíchejte tak, aby se všechny složky spojily. Na nanesení můžete použít klidně kus staré bavlněné látky, kterou si srolujete do smotku (říká se mu polna). Smotkem na celou plochu rovnoměrně naneste malé množství vosku a ten vetřete do povrchu krouživými pohyby. Barva dřeva se změní, měli byste vidět, která místa máte natřená a která ne.

Tip Dědovy dílny: Nanášení laku/vosku provádějte ideálně v pokojové teplotě (teplota by neměla klesnout pod 15 °C). Obzvláště nesmíte natírat v mrazu, stejně tak plechovky s voskem/lakem ukládejte do míst, kde neklesá teplota pod 10°C. Nátěrové hmoty by se mohly znehodnotit a na povrchu pak dělat šmouhy, mohly by se srazit apod. Čím je v místnosti větší teplo, tím rychleji nátěr bude schnout.

 *Co je to zrnitost u brusného papíru?

Laicky řečeno je to hrubost brusného papíru. Čím je číslo nižší, tím je papír hrubší a zanechá ve dřevě výraznější rýhy. Finální broušení by tedy mělo být jemnějším papírem. U broušení postupujeme tak, že ze začátku letokruhů používáme hrubší zrnitost papíru (např. 120 nebo 150) a pak přejdeme na jemné broušení brusnou houbičkou, která je i svou měkkostí poddajnější. Můžeme s ní lehce přejet i přes hrany výrobku, aniž bychom ovlivnili jeho tvar.  Při broušení voskovaných nebo lakovaných dřevěných povrchů se na závěr používá nejvyšší možná zrnitost, ideálně 250 a více.

Foto: Archiv Dědovy dílny