Objednávky posíláme obvykle do 1-2 dnů, někdy se můžou pozdržet ještě  o den, dva déle, vždy záleží jak jsme zrovna vytíženi. Ty na míru posíláme do týdne až 14 dní. Pokud na objednávku spěcháte, nebo si nejste jistí s doručením, či jinou záležitostí, nebojte se nám zavolat nebo napsat email. 

Umíte využít energii stromů pro svůj odpočinek?

Kam jdete, když se cítíte úplně vyčerpaní z přemíry podnětů, informací a problémů? Já do lesa. Proč nás lesy přitahují? Proč máme pocit, že právě tam ožíváme a sledujeme všemi smysly? Uhodnete, které je nejoblíbenější dřevo šéfové Dědovy dílny, Bety? Co se z něj u nás vyrábí?

 gustav-gullstrand-d6kSvT2xZQo-unsplash

Působením lesa na zdraví člověka se zabývají vědci už dlouho. Čínská studie v letech 2015-2019 navázala na různé výzkumy, zejména ty japonské. Potvrdila, že pobyt v lese má na lidské tělo stejně blahodárný vliv jako lázeňská péče (v Japonsku je známá jako shinrin-yoku). Kolik stromů potřebuje člověk, aby mohl dýchat? Proč mají návštěvy lesa terapeutický účinek?

TISÍCE ZNAČENÝCH STEZEK V ČR

Každý jsme někdy pocítili chuť se vytratit do přírody. Naši předci nebyli jiní. Klub českých turistů byl založen už v roce 1888. O rok později byla jeho členy označena první turistická trasa vedoucí ze Štěchovic. Do této chvíle bylo označeno díky činnosti klubu přes 44 tisíc kilometrů turistických tras v České republice. Lesy aktuálně zaujímají 33-34 % rozlohy našeho území. Bývalo to lepší (ještě před přibližně tisíci léty to bylo 80 % rozlohy), ale také horší (před cca 100 lety), tehdy stromů výrazně ubylo. Střední Evropa se zase zalesňuje, svým tempem, které se může jevit jako pomalé. Některé části republiky jsou zalesněné méně např. Jihomoravský, Středočeský nebo Pardubický (ty mají zalesněno pod 30 % rozlohy). Jak ta čísla trochu vylepšit? Zapojit se můžete různě, od poklízení lesů, přes výsadbu stromů nebo třeba obnovou studánek, více se dozvíte v Klubu nového lesa.

SPOLEČENSTVÍ STROMŮ A CO PRO NÁS STROMY DĚLAJÍ

Člověk potřebuje na jeden nádech v průměru asi 0,5 l vzduchu (kyslíku je z toho asi pětina). Nejštědřejšími tvůrci kyslíku jsou pro nás stromy listnaté – buky, duby nebo javory. Jehličnany vydatně pracují v zimě, za předpokladu, že mají dostatek vody a světla. Jeden strom zvládne zásobit kyslíkem v průměru jednu čtyřčlennou rodinu ročně (fytoplankton v moři stromům vydatně s produkcí 02 asistuje). Každý strom ochlazuje místo, kde roste, asi o 3 stupně Celsia. Stromy žijí v zajímavém společenství, kdy si navzájem konkurují i spolupracují. Vyžadují prostor pro kořeny i korunu (touží slunci), ale také tvoří síť vázanou na mateřské (starší) stromy v dané lokalitě. K této síti patří také houby, rostliny a tím i celé mikroklima lesa. Každý jednotlivý strom je součástí většího celku a systému hospodaření s vodou v krajině. Les nabízí množství stanovišť ptákům a dalším živočichům. Při liniovém sčítání ptactva v letech 2018-2019 v různých biotopech, jich bylo nejvíce sledováno právě v lese.

PROČ JE NÁM V LESE DOBŘE? 

Zvuk lesa nás uklidňuje a má potenciál náš organismus přirozeně zklidnit a ozdravit. Dochází k nápravě krevního tlaku, zlepšuje se okysličení organismu. Naše srdce bijí pravidelněji. Podle výše zmiňované studie dochází ke zlepšení imunity, funkce endokrinních žláz, metabolických procesů, krevních hodnot a snížení zánětů, mírní se deprese a úzkosti. Ať už lesem procházíte klidně nebo halekáte na děti (čímž se okysličíte rychleji, ale potkáte méně zvěře), dopřejte si čas na vědomý odpočinek. Stavějte vílí domečky, sledujte svého psa, aby nerušil ostatní bytosti, všímejte si detailů jako je křupání jehličí, počítejte letokruhy nebo si jen užívejte hmatem. Neznám lepší vůni, než je vůně jehličí po deštíku. Ať už čerpáte sílu při chůzi v tichu značených cest, zastávkami s výhledy, anebo odpočíváte v jednom z lesních barů, připomeňte si, že máme velké štěstí, že žijeme právě tady, v zemi mírného pásu s třemi druhy lesa.

Zajímavost: Šéfová Bety miluje dřevo dubu, považuje je za vznešené dřevo. Asi proto, že dlouho roste, má jedinečnou strukturu i barvu, je tvrdé, kvalitní a dobře se s ním pracuje. U nás v dílně z něj rádi vyrábíme a dýhujeme s nimi naše překližky, podívejte se, co umíme vyrobit. Kvíz o dřevě najdete zde.

 

 Zdroj fotografie