Objednávky posíláme obvykle do 1-2 dnů, někdy se můžou pozdržet ještě  o den, dva déle, vždy záleží jak jsme zrovna vytíženi. Ty na míru posíláme do týdne až 14 dní. Pokud na objednávku spěcháte, nebo si nejste jistí s doručením, či jinou záležitostí, nebojte se nám zavolat nebo napsat email. 

Jak začít psát deník?

Zapomeňte letos na předsevzetí. Jsou na chvilku, a ne vždy máte podmínky pro jejich naplnění. Přemýšlejte, jak by vám letos mohly pomoci uspořádat váš život a krátkodobé plány deníky... Možností, jak je použít, je mnoho. Zaznamenáváním sice nezískáte úplnou kontrolu nad tím, co se děje kolem vás, ale můžete si udělat řád v sobě, lépe se poznáte a pravidelně si „uklidíte“ chaos uvnitř sebe, což vám pocit vyrovnanosti přinést může. Stejně jako pohyb na čerstvém vzduchu. Jenom na stránkách papíru.

Jak cvičíme psaním do deníků mozek

Možná si teď připadáte neobratní. Říkáte si, co byste do deníku tak mohli psát, aby to nebylo patetické nebo nedospělé… Berte psaní jako trénink vaší výřečnosti, schopnosti formulovat svoje myšlenky v takové formě, abyste se k nim mohli vracet a uměli je předat svému okolí, kolegům, rodině. Deník je vaší pamětí na papíru, ale samotné psaní pomáhá vašemu mozku neustrnout. Je to zábava pro introverty, ale skvělá rozcvička a duševní hygiena i pro extroverty. Navíc je to přímý nástroj duševní hygieny, který je dostupný úplně všem.

Dejte si čas na revizi roku 2023 a uzavřete jej

Abyste se v roce 2024 posunuli, dejte si prostor uzavřít a vyrovnat se s tím, co už odešlo. První záznam v deníku věnujte propuštění uplynulého roku. Napište si jedno slovo, heslo, které popisuje minulý rok. Co bylo pro vás v roce 2023 nejtěžší? Kterých 5 věcí jste se naučili? Za co si odpouštíte? Které 3 věci chcete letos zkusit jinak, nově? A od dalšího záznamu v deníku se asi měsíc držte toho, že si večer zapíšete výčet 3 věcí, které se vám daný den podařily nebo vás příjemně překvapily. Dejte si na to klidně měsíc, abyste si to osvojili.

Technika pěti minut na rozehřátí

Když překonáte svoji prvotní chuť popisovat příkoří a zvládnete občas během toho měsíce zapisovat 3 kvalitní emoce, zážitky, můžete se posunout dál. Druhý měsíc si zkuste vyhradit ničím nerušených 5 minut a pište volně o tom, co cítíte. Je to jako diktát vaší mysli. Pište o maličkostech, zajímavostech, pocitech štěstí nebo smutku, hlavně ne prázdné fráze. Můžete si svůj záznam ilustrovat, pokreslit tvary, polepit útržky z časopisů s hesly, co vás zaujmou. Je to na vás, nic není špatně. Tohle můžete dělat tak dlouho, než u vás zvítězí zvědavost pro další způsoby zapisování…

Tip z dílny: Deník vybírejte s ohledem na to, zda se budete věnovat více psaní nebo byste rádi použili fotky/ilustrace a deník jen doplnili hesly. Správný výběr papíru vám dá lepší možnost realizovat svůj projekt osobního deníku. Pro zkušenější jsou k dispozici už i personalizované „bullet journaly“, cestovní deníky nebo třeba deníky pro plánování 5 let dopředu. Nebo si založte deník s doplňovacími papíry…

 

Foto: Archiv Dědovy dílny